Kolmessa kunnassa Uudellamaalla oli juuri käydyissä kuntavaaleissa käytössä kokeilumielessä sähköinen äänestysmetodi. En tiedä tarkalleen, miten sähköinen äänestäminen käytännössä hoituu, mutta käsittääkseni kyse on siitä, että äänestyspaikalla oma ääni näppäillään tietokoneen päätteellee, johon se rekisteröityy ainoastaan sähköisesti. Paperijälkeä ei siis jää.
Tämä kokeilu viime vaaleissa johti 232 äänen "katoamiseen". Vaikka äänestyslaitteet oli suunniteltu helppokäyttöisiksi, 232 tapauksessa epäonnistuttiin rekisteröimään annettu ääni. Tämä tarkoittaa siis sitä, että äänestyslaitteen takia 232 äänioikeutettua kansalaista menetti mahdollisuutensa vaikuttaa kunnallisesti. Yksikin olisi ollut liikaa, mutta ottaen huomioon kokeilun pienimuotoisuuden, on luku todella merkittävä.
Perinteisessä lippuäänestyksessä voi toki käydä niinkin, että kynästä katkeaa terä kriittisellä hetkellä tai epäselvä ykkönen tulkitaan seiskaksi. Kuitenkin mahdollisuus siihen, että jo annettu validi ääni katoaa äänestyslipun mukana on häviävän pieni. Lisäksi demokratian luotettavuutta lisää eri puolueiden edustajista koostuvat lautakunnat, joissa ääniä laskettaessa samalla vahditaan, että naapuri toimii rehellisesti. Sähköinen ääni sen sijaan ei ole fyysinen esine, sitä ei voi nähdä, ja laskennan suorittaa kone. En ole teknologiakammoinen, mutta tärkeintä kansalaisoikeuttani en kovin mielelläni koneen varaan laske.
Sähköisen äänestämisen käyttöönottoa on tuettu varsin köykäisillä argumenteilla. Minulle on lähinnä jäänyt sellainen kuva, että sähköistä äänestystapaa pitää käyttää, koska se on uusi ja hieno systeemi, ja sellaisenaan paljon perinteistä lippuäänestystä "mediaseksikkäämpi". Minä en usko tällaisiin uudistuksiin pelkästään uudistuksen vuoksi. Suomalaisen demokratian 90-vuotisessa historiassa jokainen vaali on saatu toteutettua varsin jouhevasti ja ongelmattomasti käyttämällä kynää ja paperia. Se on paitsi helppoa, myös varsin luotettavaa, mitä ei aina voida sanoa sähköisistä metodeista. Siitä ei myöskään aiheudu ylitsepääsemätöntä määrää työtä, koska annettujen äänien määrä on maailman mittakaavassa pieni.
Sähköisen äänestämisen ongelmista on saatu näyttöä jo vuosien ajan mm. Yhdysvaltojen vaaleista. Tämän vuoden presidentinvaalitkaan eivät sujuneet sähköisen äänestämisen osalta täysin ongelmitta. Siksi suhtaudun erittäin varovasti sähköisen äänestämisen käyttöönottoon Suomessa laajemmin.
PS: Suosittelen myös katsomaan erinomaisen dokumentin Hacking Democracy.
torstai 6. marraskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti