tiistai 7. lokakuuta 2008

Miten sijoittaa marketit?

Täyttelin hetki sitten Ylen vaalikonetta, ja törmäsin siinä varsin kummalliseen kysymykseen. Pitäisikö isojen automarkkettien perustamista kauas taajamista vastustaa ja keskittää kaupat kaupunkien keskustaan? Entä jos tämä johtaisi tuotevalikoiman pienenemiseen ja hintojen nousuun?

Mielestäni ainoat vaihtoehtomme eivät ole joko kauppojen sitominen tiukasti keskustan läheisyyteen tai sitten "ideaparkkeilu". Vaikka olenkin sitä mieltä, että Kuopion laitamille ei mitään Ideaparkkia kaivata maisemaa pilaamaan ja ruuhkia aiheuttamaan, en myöskään kannata markettien sijoittamista vain keskustan lähistölle.

Kuopion kokoisella kaupungilla on paljon enemmän valinnanvaraa tehdä luovia kaavoitusratkaisuja tämän asian suhteen. Kaupunginosien välille jää usein paljonkin tyhjää tilaa, mihin mahtuisi parikin markettia. Tämä pätee erityisesti keskustasta etelään kuljettaessa. On myös hienoa, että ainakin neulamäkeläisten ja petoslaisten välittömässä toimintaympäristössä on saatavilla välttämättömiä palveluita, kuten pari pienempää markettia ja apteekki. Tällaiset lähiöpalvelut tulee säilyttää.

Ei kommentteja: