perjantai 21. marraskuuta 2008

Itä-Suomen hovioikeus iskee jälleen

Pari päivää sitten Helsingin Sanomat kertoi, että Itä-Suomen hovioikeus on jälleen kerran päättänyt alentaa seksuaalirikokseen syyllistyneiden tuomioita. Tohmajärvellä vuonna 2000 silloin 15-vuotiaan tytön porukalla raiskanneet miehet todettiin hovioikeudessa syyllisiksi seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, ei törkeään raiskaukseen, kuten Joensuun käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut. Samalla hovioikeus karkeasti ottaen puolitti kaikkien tuomittujen vankeustuomiot.

Tämä meidän hovioikeutemme on nyt alentanut niin monen seksuaalirikollisen tuomiota, että minua alkaa ihan oikeasti suututtaa. On ollut monta vuotta tiedossa, että Itä-Suomen hovioikeus kohtelee raiskaajia silkkihansikkain, mutta asialle ei ole kukaan pystynyt mitään tekemään. Miksi tällaisia uutisia ylipäätään tulee, ja miksi ne tulevat poikkeuksetta aina tästä osasta Suomea?

Mutta kaikki vika ei tässä tapauksessa lankea hovioikeudelle. Myös laissa on vikaa. Miten ihmeessä törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on lievempi rikos kuin törkeä raiskaus? Ainakin minun maalaisjärkeni sanoo, että se voisi olla jopa suurempi rikos. Uskoisin suuren osan kansasta olevan kanssani samaa mieltä siitä, että kyseessä on ainakin törkeää raiskausta vastaava rikos. Tuomiot pitäisi säätää sen mukaan. Laissa on siis vikaa, lakia tulee muuttaa.

Ei kommentteja: