keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Matti Vanhanen ja rasismi

Joululomat on nyt sitten lusittu. Viime kuussa tapahtui paljon mielenkiintoisia asioita. Meillä oli Kuopiossa Pohjois-Savon Perussuomalaisten kokous, jossa tapasin kansanedustajat Pentti Oinosen ja Timo Soinin.

Juuri tällä hetkellä maailman uutisotsikoissa on lähinnä talouskriisi, sekä Israel ja Gaza. Voisin kirjoittaa näistä aiheista piakkoin, kunhan ehdin.

Tämän päivän aiheen tarjoaa kuitenkin idearikas pääministerimme Matti Vanhanen. Matilla esittää Huvfudstadsbladetissa huolensa siitä, että valtakunnan luisuessa väistämättä taantumaan tulee pintaan nousemaan heikolle taloustilanteelle ominaisia ikäviä lieveilmiöitä, kuten esimerkiksi yleinen rasismi ja yleinen muukalaisvihamielisyys.

Jo Hitler aikoinaan tiesi, miten kääntää kansan tyytymättömyys omaan elintasoon vihaksi jotain ulkopuolista ryhmää kohtaan. Yleisen mielipideilmaston muuttuminen astetta suvaitsemattomammaksi saattaa olla jopa taloudelliseen lamaan ja taantumaan kuuluva erottamaton osa. Voidaankin ennustaa näin tapahtuvan myös Suomessa ja Euroopassa tulevan taantuman aikana. Siinä mielessä Matti on huolineen aivan oikeassa.

Vanhaselle tyypilliseen poliittinen motiivi tällekin lausunnolle paljastuu kuitenkin haastattelussa: "Äänestäjillä ei saa olla sellaista illuusiota, että he voivat ilmaista ulkomaalaisvihamielisyytensä vaaleissa äänestämällä esimerkiksi perussuomalaisia", Vanhanen sanoo lehdelle. Tästähän ei oikeasti seuraisi muuta kuin Perussuomalaisten kannatuksessa lievä nousu. Perussuomalaisten politiikkaan se ei vaikuttaisi, ja sitä paitsi Vanhanenkin myöntää, että PS:n ulkomaalaispolitiikka on "linjassa" muiden eduskuntapuolueiden kanssa. Eli Vanhasen erityinen huolenaihe ei siis ollutkaan rasismin kasvu, vaan Perussuomalaisten kasvu!

Ehkäpä Vanhanen ei ole pysähtynyt lainkaan miettimään, miksi joku muukalaisvihamielinen äänestäisi mieluummin Perussuomalaisia kuin esimerkiksi Keskustaa. Sille ei löydy oikeasti mitään syytä, paitsi ehkä hieman jyrkempi ulkomaalaispolitiikka. Tässä yhteydessä "jyrkempi" ei siis tarkoita mitään kovin jyrkkää. Enkä jaksa uskoa, että pinttyneinkään rasisti äänestäisi pelkästään sen mukaan.

Minua ja suurinta osaa Perussuomalaisista inhottaa varmasti vähintään yhtä paljon kuin Vanhas-Masaakin ajatus siitä, että Perussuomalaisen Puolueen sisälle muodostuisi avoimen rasistisia kuppikuntia. Mutta lähes yhtä paljon minua inhottaa Vanhasen kaksinaamaisuus. Tuskinpa Mattia huolettaisi rasismi yhtään niin paljon, jos hän ei pelkäisi, että kaikki rasistit äityvät äänestämään Perussuomalaisia. Jos olisi jostain syystä odotettavissa, että rasistit äänestävät yleisesti Keskustaa, pitäisi Matti varmasti turpansa tukossa. Mutta ilmeisesti mikään temppu ei ole tarpeeksi likainen, kun kyse on PS:n kannatuksesta.

No, Perussuomalaisten kannatus jatkaa joka tapauksessa kasvuaan, äänestivät rasistit meitä tai ei. Myöskään Perussuomalaisesta Puolueesta ei tule muodostumaan rasismin kehtoa suomalaisessa puoluepolitiikassa. Vanhasen tekaistu huoli rasismista on siis aiheeton, mutta piilotettu, aito huoli Perussuomalaisten noususta on varsin aiheellinen!

Ei kommentteja: