lauantai 14. maaliskuuta 2009

EU-vaalien pelisuunnitelma selkiytyy

Aiemmin kuluneella viikolla Perussuomalaisten puoluehallitus julkisti kaksi uutta ehdokasta puolueen listalle ensi kesän eurovaaleissa. Aiemmin nimettyjen viiden ehdokkaan seuraan liittyivät nyt oikeustieteen professori Erkki Havansi Keravalta sekä filosofian maisteri, mediatutkija Sampo Terho Helsingistä. Jo aikaisemmin julkistettujen viiden nimen kohdalla olin varma siitä, että näihin vaaleihin saadaan aikaiseksi poikkeuksellisen vetovoimainen ja tasokas lista. Nämä kaksi uutta nimeä vain vahvistavat tätä uskoani.

Sampo Terho varsinkin on henkilö, jonka edesottamuksia olen seurannut jo jonkin aikaa mielenkiinnolla, lähinnä hänen omalta nettisivultaan. Sampo omaa erinomaisen kyvyn ilmaista mielipiteensä kärkevästi ja kansanomaisesti, mutta kuitenkin unohtamatta järkiperäisiä argumentteja ja vahvoja perusteluja. Suosittelen lukijoita tutustumaan ainakin hänen nettisivuiltaaan löytyviin vaalien perusteeseihin, ne ovat täyttä timanttia. Erkki Havansi ei ole minulle ennestään tuttu nimi, mutta silmäiltyäni hänen blogiaan uskallan antaa täyden luottamukseni myös hänelle, mikäli hänet valitaan edustamaan Perussuomalaisia Euroopan parlamentissa.

Itsehän olen jo aikaisemmin ilmoittanut tukevani näissä vaaleissa Perussuomalaisten Nuorten Puheenjohtajaa, Vesa-Matti Saarakkalaa. Täytyy myöntää, että Sampo Terho tarjoaa myös houkuttelevan kohteen omalle äänelle. Mutta koska jokaisella äänestäjällä on vain yksi ääni, ja koska Vesa-Matti on osoittanut sekä kykyä että selkärankaa aikaisemmissa toimissaan, aion edelleen pysyä päätöksessäni tukea häntä näissä vaaleissa. Vesa-Matin edesottamuksiin voi tutustua hänen omalla nettisivullaan.

Aikaisemmin oli vähän kummasteltu sitä, aikooko PS nimetä ehdokkaakseen paljon näkyvyyttä maahanmuuttopolitiikan kriitikkona saaneen Jussi Halla-ahon, joka keräsi kunnallisvaaleissa suuren äänisaaliin ja tienasi paikan Helsingin kaupunginvaltuustossa. Toisaalta, miksi nimitystä on viivytelty, jos se kuitenkin on tulossa? Minä en voi puhua puoluehallituksen puolesta, mutta sen vaan sanon, että vielä kolme ehdokasta on nimeämättä. Tilaa saattaa löytyä yhdelle sitoutumattomalle Halla-ahollekin.

Netissä mm. Homma-foorumilla pyörivissä "Halla-aholaisissa" tämä epäselvyys Jussin ehdokkuudesta on aiheuttanut paljon turhanaikaista meteliä ja kyräilyä. Onpa ollut havaittavissa jopa suoranaista katkeruutta Perussuomalaisia ja puheenjohtaja Timo Soinia kohtaan. Joidenkin mielestä Halla-ahon ehdokkuus on Perussuomalaisille elintärkeä, koska niin monet äänestävät PS:ää pelkästään Jussin takia. Tuota jälkimmäistä väitettähän on hankala näyttää toteen muuten kuin vaaleissa. Itse uskallan epäillä sen todenperäisyyttä.

Olipa foorumilla suunniteltu jopa jonkinlaista painostuskampanjaa, jonka seurauksena Halla-ahosta tehtäisiin valitsijayhdistyksen ehdokas, jos PS hänet ohittaa. Se nyt ei ainakaan mielestäni ole järkevää. Halliksella kun ei olisi yksinään pienintäkään mahdollisuutta päästä läpi. Voi olla, että monet PS:n äänestäjistä ovat Halla-aholaisia, mutta toisaalta monet Halla-ahon äänestäjistä lienevät Perussuomalaisia, jotka tuollaisissa tilanteissa valitsevat ehdokkaansa mieluummin puolueen listalta. Perussuomalaisia ei ole myöskään mahdollista kaapata, joten kaikenlainen painostaminen on tuhoontuomittua.

Perussuomalaisten kannatus huiteli viime mittauksissa jossain yhdeksän prosentin tuntumassa. Se on paljon se. Tätä kannatusta on rakennettu työllä ja vaivalla, ja käytännöllisesti katsoen nollasta on noustu nykytilanteeseen. Kaikki tämä reilun kymmenen vuoden aikana. Uskon, että tämä verraten nopeasti rakennettu kannatus tulee realisoitumaan tulevissa vaaleissa ainakin yhtenä Perussuomalaisena meppinä. Luottamukseni ehdokkaisiin on jo nyt kova, mutta on toki mielenkiintoista nähdä, kenelle lankeavat ne jäljellä olevat kolme ehdokaspaikkaa. Käsittääkseni loput ehdokkaat julkistetaan kuukauden loppuun mennessä. Sen jälkeen voidaan aloittaa vaalityö oikein toden teolla. Tällä kertaa Perussuomalaiset menevät Euroopan parlamenttiin!

Ei kommentteja: