maanantai 9. helmikuuta 2009

Pelisuunnitelma eurovaaleihin

Viime viikolla saatiin viimeinkin vähän vihiä siitä, minkälaisilla korteilla Perussuomalaiset aikovat ensi kesän eurovaaleissa pelata. Kun aiemmin puhuttiin siitä, että PS asettaisi itse täyden listan eli 20 ehdokasta, päädyttiinkin nyt vaaliliittoon Kristillisdemokraattien kanssa, jossa molemmat puolueet asettavat 10 ehdokasta. Vaaliliitto on puhtaasti tekninen, josta molemmat osapuolet voivat realistisesti hyötyä. Lisäksi se vaikeuttaa olennaisesti RKP:n mahdollisuuksia saada tällä kertaa omaa ehdokastaan läpi. Vasemmistoliittoon luultavasti pätee sama.

Perussuomalaiset julkaisi tässä yhteydessä puolet eli viisi ehdokasnimitystään. Listalla on jo nyt oikein vakuuttavia nimiä, ja lisää on varmasti keväällä luvassa. Nyt nimettyjä ehdokkaita ovat viihdetaiteilija Kike Elomaa, filosofian tohtori Lauri Heikkilä, filosofian maisteri ja puolueen varapuheenjohtaja Pirkko Mattila, Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja ja kansanedustaja Soinin avustaja Vesa-Matti Saarakkala ja kansanedustaja Pertti Virtanen. Puheenjohtaja Soini ei siis aio toteuttaa ilmeisesti hieman huumorilla hahmoteltua sunnitelmaansa lähteä itse ääniharavaksi vaaleihin, ja hyvä niin. Virtanenkin vakuutti kyllä ottavansa paikan varmasti vastaan, jos ääniä tarpeeksi tulee.

Listalta puuttuu vielä pari odotettua nimeä, joista spekuloiduin on varmasti helsinkiläinen filosofian tohtori ja kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho. YLE:n uutisetkin yltyi taannoin arvailemaan, että Perussuomalaisille helpoin tapa päästä eroon "kiusallisesta rotutohtorista" olisi lähettää hänet Brysseliin. Tämä lausunto on mielestäni YLE:n uutisissa esitettynä törkeä, ja Jussi on kuulemani mukaan ryhtynytkin toimenpiteisiin sen johdosta.

Halla-aho on muutenkin saanut viime aikoina osakseen epäilyttävän paljon median huomiota. Tuon huomion tarkoitus on kuitenkin ollut etupäässä mustamaalaus, minkä osoitti varsin hyvin mm. taannoinen Pressiklubi-ohjelma, jossa Halla-aho oli vieraana. Ohjelma vastasi varsin kattavasti omaan kysymykseensä "Eikö maahanmuutosta voida keskustella asiallisesti?" Ei ilmeisesti voida, ainakaan YLE:ssä. Se nimenomainen "keskustelu" oli niin tuskallista henkilöön käymistä, panettelua, älyllistä epärehellisyyttä ja suoranaisia valheita, että hävettää vähän itseäkin. Parhaat palat voit katsoa tästä videosta.

Mutta takaisin eurovaaleihin. En tällä kertaa sattuneesta syystä ole itse ehdolla, joten minun on valittava joku Perussuomalaisten nimeämistä ehdokkaista. Tehtävä ei ole ollenkaan vaikea. Minun ehdokkaani Euroopan parlamenttiin on ilman muuta Vesa-Matti Saarakkala. Hän on ikäisekseen varsin varteenotettava poliittinen lahjakkuus, jolta ei varmasti mene sormi suuhun vaativassakaan asemassa. Lisäksi hän on Timo Soinin avustajana toimiessaan saanut arvokasta kokemusta myös eduskuntatyöstä. Hän on toiminut pitkään Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajana, joten hän tuntee myös järjestötyön salat. Ja mikä parasta, hän on perussuomalainen mies sanojen varsinaisessa merkityksessä, kotoisin Kurikasta, Etelä-Pohjanmaalta.

Annan siis täyden tukeni Vesa-Matille, ja aion käyttää vastaisuudessakin palstatilaa tästä blogistani hänen vaalityönsä tukemiseen. Voitte varautua siihen.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Saarakkala onkin varsin tervejärkinen valinta. Se tässä eniten huolestuttaa, että jos KD pelaakin yhden kärjen taktiikalla (Sari Essayah) ja Perussuomalaisilla on monta äänirohmua (mm. Halla-aho, Saarakkala, Virtanen). Silloin vain yksi saatu paikka voisi mennä KD:lle.

Siksi onkin erityisen tärkeää äänestää Perussuomalaisia. Listan sisäisessä kilpailussa marginaalit voivat olla hyvin pienet. Ja kahden meppipaikan nappaaminenkin on lähellä. Essayah saanee noin 20 000 ääntä. Uskon Halla-ahon ylittävän tämän luvun kepeästi valituksi tullessaan. Saarakkalan lukua en osaa arvata, mutta jotain miehen kannatuksesta kertoo se, että kunnallisvaaleissa hän oli kotikuntansa kaikkien aikojen ääniharava. Pohjanmaala riittää väkeä. Onnea vaan vaalityöhön!

Arttu Ojanperä kirjoitti...

Niin, kristilliset ovat hyviä keskittämään ääniään, tämä on huomattu jo useissa vaaleissa. Kuitenkin, mitä enemmän PS:ää äänestetään, sitä useampi Perussuomalainen menee läpi. Tämä on totta kaikissa vaaleissa, myös näissä vaaleissa ja tällä vaaliliitolla.

Itse ajattelen asiaa näin: Jos vaaliliitto saa vain yhden paikan, se voi mennä kummalle vaan, KD:llä ehkä kuitenkin hieman suurempi todennäköisyys juuri äänien keskittämisen vuoksi. Jos taas liitto saa kaksi paikkaa, molemmat saavat yhden paikan, en usko muiden jakojen olevan realistisia. Jos taas kävisi niin hyvin, että liitto saisi jopa kolme paikkaa, niin läpi menisi varmaankin KD:n ykkösehdokas ja PS:ltä kaksi, koska KD:n äänet olisivat keskittyneet ykkösehdokkaalle ja PS:llä jakaantuneet tasaisemmin.

Toivotaan parasta, ja tehdään vaalityötä!