torstai 11. helmikuuta 2010

Tuemmeko Kreikkaa, Matti Vanhanen?

Yksi Euroopan Unionin historiarikkaimmista jäsenistä, joka tunnetaan myös nimellä Hellas tai tutummin Kreikka, on ajautunut viime vuosien aikana yhä pahempaan taloudelliseen kurimukseen. Tuon länsimaisen kulttuurin, demokratian, filosofian, matematiikan ja olympiakisojen kehdon kohtalo on riippunut veitsen terällä jo jonkin aikaa, ja pelastajaksi on ymmärrettävistä syistä huudeltu Euroopan Unionia. Kaikkien Euromaiden yhteinen taloudellinen tuki voisikin nostaa Kreikan ainakin tilapäisesti omille jaloilleen. Uskallan kuitenkin ilmaista epäilykseni siitä, ratkaisisiko tällainen tekohengitys Kreikan perusongelmia, kuten työttömyyttä, tehotonta hallintoa ja laajalle levinnyttä korruptiota.

Suomen (toistaiseksi) pääministeri Matti Vanhanen ei lupaa Suomen osallistuvan mahdolliseen Kreikan talouden pelastusoperaatioon. Vanhasen mielestä Suomi ei voi lähteä pelastamaan jokaista ongelmataloutta, ja siksi hän suositteleekin ratkaisuksi tilanteeseen mieluummin jokaisen Euromaan vapaaehtoiseen harkintaan perustuvaa tukea, jolloin vastuu ei jakautuisi kaikkien kesken, vaan yksittäisten maiden olisi otettava vastuuta omasta tilanteestaan. Vanhasen ehdotus on mielestäni täysin ymmärrettävä, sillä onhan Suomenkin taloudessa tällä hetkellä toivomisen varaa. Onko Kreikan tilanne todella niin toivoton, että EU-maiden kollektiivinen vastuu ajaa omien ongelmien ohi?

Vaikka Matti Vanhanen ei mitään lupaisikaan, kukaan ei voi silti vielä taata sitä, etteikö Suomi lopulta kuitenkin osallistuisi Kreikan talouden elvyttämiseen. Asia on tiettävästi ollut puheenaiheena tämänpäiväisessä EU-johtajien huippukokouksessa. Ja kuinka ollakaan, se kaveri jonka nime kukaan ei ikinä muista, EU:n presidentti Herman van Rompuy lupasi EU:n tukevan Kreikkaa, joskaan ei välttämättä suoraan rahallisesti. Uutisen mukaan Rompuy on keskustellut asiasta Kreikan pääministeri Andreas Papandreoun, Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn kanssa. Kuka osaa sanoa, mitä yhteistä näillä neljällä on? Aivan oikein, yksikään suomalainen ei ole heitä virkoihinsa äänestänyt! Kuitenkin he ilmeisesti päättävät myös Suomen osallisuudesta EU:n apupakettiin Kreikalle, jos tämä paketti koskee kaikkia EU-maita. Kumileimasimena käytettäneen jotain EU:n nimellisesti demokraattista elintä, kuten parlamenttia.

Kyseinen apupaketti esitellään myöhemmin tänään, joten "presidentti" Rompuyn ajatuksiin saadaan silloin hieman lisävalaistusta. Mutta kyllä tästä kaikesta täytyy todeta, että olisi joskus mukava päästä kuulemaan näitä keskusteluja jo ennen kuin mitään päätöksiä tehdään. Jos EU joskus vaikka yllättäisi, ja toteuttaisi ihan oikeaa, vilpitöntä demokratiaa. Siihen asti Matti Vanhasen vakuuttelut eivät paljon paina, sillä kun Ranskan presidentti, Saksan liittokansleri ja EU:n "presidentti" vievät, Matti vikisee.

Ei kommentteja: