perjantai 26. syyskuuta 2008

Kuopion talousahdinko, ja miten siitä selvitään

Ei ole mikään ihme, että Kuopion talous on pahasti retuperällä. Ei ole ihme, että kaupunki on velkaantunut. Ei ole ihme, että kaupungin työntekijöitä aiotaan vähentää. Kaikki tämä on suoraa seurausta kahden asteen virheestä talouspolitiikassa. Seuraavaksi aion hieman dramatisoituna esittää, kuinka tämä kaikki tapahtui.

Kun valtion aluepolitiikka petti kunnat ja jätti ne selviytymään omillaan, olisi tarvittu järkevää budjetointia kuntatasolla. Vyötä kiristämällä olisi voitu selvitä hampaiden kiristelystä. Säästäminen on kuitenkin vaikeaa varsinkin isoissa kaupungeissa, joissa kasvu- ja kehittymispaineet ovat suuret.

Kävi siis niin, että Kuopiossa ei huomioitu millään tavalla muuttuneita olosuhteita. Kulutusta jatkettiin samalla tavalla kuin ennenkin, jopa suuremman kerskailun saattelemana. Sitouduttiin yhtä aikaa moneen, täysin toissijaiseen mutta kuitenkin valtavia rahamääriä nieleviin projekteihin. Ennen pitkää rahavarat loppuivat, eikä menoja osattu tai voitu enää hillitä. Velkakierre oli valmis.

Yli varojensa eläneen kaupungin vaihtoehdot ovat harvinaisen vähissä. Säästöä on saatava aikaan, mutta millä hinnalla? Nykyiset Kuopion päättäjät tarjoavat suurin silmin ratkaisuksi kaupungin palkollisten vähentämistä lomauttamisin ja irtisanomisin. Mutta miten tämä vaikuttaa esimerkiksi työvoimapulan kanssa taistelevaan terveydenhuoltoon? Entä yleisesti hyvinvointipalvelujen saatavuuteen? Hoitojonoihin?

Säästöt ovat mahdollisia, mutta esitetty ratkaisumalli on väärä. Tämän kaltaisella lyhytnäköisellä säästämisellä aiheutamme vain lisää kuluja pitkällä tähtäimellä. Tulevina vuosina joudumme maksamaan kovan hinnan näistä "säästöistä".

Aloittakaamme realisointi hallinnosta ja byrokraateista! Ei luoda kaupungille uusia paperinpyörittelijöiden virkoja, vaan satsataan hyvinvointiin. On pidettävä mielessä periaate, että jokainen kaupungin asukas on oikeutettu vaivattomasti saatavilla oleviin peruspalveluihin. Tätä periaatetta ei sovi romuttaa, vaikka tilanteemme olisi kuinka hankala.

Ei kommentteja: